Waardevol afscheid staat centraal
Venray | William Driessen, Bert Linskens en Dick van Broekhoven zitten er ontspannen bij in de sfeervolle woonkamer van Hospice Zenit in Venray. Het drietal is bijna wekelijks als vrijwilliger directe zorg in het hospice te vinden. Met hun inzet ontlasten ze samen met de zorgprofessionals de mantelzorgers, die op hun beurt nog waardevolle laatste herinneringen kunnen maken met de gasten van het hospice. “Het is heel dankbaar werk”, vertelt Driessen. “Onze inzet wordt erg gewaardeerd en dat geeft een goed gevoel.”
Het Hospice beschikt over een eigen, gratis parkeerplaats en heeft natuurlijk ook Wifi.
Het drietal is onderdeel van een groep van ruim veertig vrijwilligers directe zorg. Wel zijn het de enige mannelijke vrijwilligers in die groep. “We zouden graag wat meer mannelijke vrijwilligers hebben, maar het is lastig. We weten ook niet zo goed waarom er zo weinig mannen zorg bieden aan het bed. In andere groepen, bijvoorbeeld in de kookgroep en tuingroep, zijn wel meer mannelijke vrijwilligers”, vervolgt Linskens. “Een zorgachtergrond is niet nodig en de vrijwilligers krijgen een uitgebreide cursus. Daarnaast is er altijd een zorgprofessional aanwezig.”
Volgens Van Broekhoven wordt de aanwezigheid van mannelijke vrijwilligers gewaardeerd door de gasten. “Ze voeren dan andere gesprekken en dat wordt vaak als prettig ervaren. Het zou daarom mooi zijn als de groep vrijwilligers wat meer in balans komt.”
De vrijwilligers willen de gasten zo goed mogelijk helpen tijdens hun verblijf in het hospice. “De tijd die ze nog hebben, moet zo comfortabel mogelijk zijn. We proberen aan allerlei verzoeken te voldoen. Gasten kunnen hun kamer ook inrichten zoals ze zelf willen. Door bijvoorbeeld eigen spullen zoals foto’s, schilderijen of meubilair mee te nemen”, legt Driessen uit.
Hospice Zenit ligt aan de Hoenderstraat in Venray en voelt heel huiselijk aan. De sfeer in het hospice is volgens de vrijwilligers iedere keer anders. “Hier hangt een hele gemoedelijke sfeer. Dat zou je misschien niet verwachten in een hospice, maar dat is echt zo. Wij worden als vrijwilligers natuurlijk ook geconfronteerd met de dood en daar moet je wel mee om kunnen gaan. Je kunt beladen momenten meemaken en ook hele intieme momenten. Je komt als vrijwilliger heel erg in de privésfeer terecht en dat moet je ook los kunnen laten”, zegt Linskens.
De vrijwilligers directe zorg draaien meestal één dienst per week en de dag is bij Zenit opgeknipt in vijf diensten. Tijdens een dienst helpt de vrijwilliger waar nodig. Zo wordt er bijvoorbeeld ondersteuning geboden tijdens het douchen, maar er kan ook een praatje gemaakt worden. “Zonder ondersteuning van de zorgprofessionals zouden we dit niet kunnen. Zij nemen alle zorgtaken als het toedienen van medicijnen op zich en dan kunnen wij helpen met andere verzorgende taken.”
Meer informatie over Hospice Zenit is te vinden op www.hospicezenit.nl. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich via de site aanmelden en ook meer informatie verkrijgen. “Wij staan ook altijd open voor een gesprek met potentiële vrijwilligers. Daarnaast laten we graag zien hoe waardevol ons werk is. Het is heel bijzonder om deel uit te mogen maken van de vrijwilligersgroep van Hospice Zenit.”
tekst: Peel en Maas/Willem Menting